Event 10 maart 2020

Indrukwekkende gebeurtenissen en trauma’s bij professionals

Wat als je werk je teveel wordt?
trauma-werkbewust

Event 10 maart 2020

Indrukwekkende gebeurtenissen en trauma’s bij professionals

Wat als je werk je teveel wordt?
trauma-werkbewust

Wanneer: Dinsdag 10 maart 2020
Locatie: ’t Mozaïek in Wijchen
Tijd: 13.00 - 17.00 uur (inloop 12.30 uur en borrel tot 18.00 uur)
Kosten: € 85,- (excl. 21% BTW)

datum WerkBewust

Ben jij werkzaam in de zorg, welzijn of dienstverlening als professional of leidinggevende?

 • Ben jij sneller boos en kan je jezelf moeilijk ontspannen?
 • Voel jij je heel erg verantwoordelijk en heb je de neiging om nog harder te werken terwijl jouw energie steeds minder wordt?
 • Is er bij de professionals sprake van heftige emoties in het contact met cliënten – klanten zoals angst – boosheid – frustratie en onmacht?
 • Is er op de werkvloer een toename van onrust – incidenten – overbelasting en uitval door ziekte?

Kom naar het EVENT in het land van Maas & Waal

 • Laat je inspireren
 • Ontmoet andere professionals
 • Doe kennis op waar je direct in de praktijk mee aan de slag kan
 
 • Inhoud ▲▼

  Professionals die werkzaam zijn in de zorg, welzijn of dienstverlening komen met enige regelmaat in aanraking met situaties die veel impact hebben. Situaties die zowel voor de persoon/cliënt als de professional als schokkend worden ervaren. Hiermee bedoelen we de confrontatie met mensen die zowel verbaal als fysiek erg agressief en dreigend zijn. Tevens kan het gaan om mensen die dusdanig ontregeld zijn dat zij zelfbeschadigend of suïcidaal gedrag vertonen. Aan dit gedrag kunnen psychische aandoeningen ten grondslag liggen maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het gedrag van mensen wiens frustratietolerantie is overschreden en vandaar uit ontregeld gedrag vertonen kan ook als zeer heftig worden ervaren. In sommige situaties kan er geen succesvolle de-escalatie ter plekke plaatsvinden waardoor arrestatie, separatie en/of gedwongen opname plaatsvindt.
  Hoe gaan wijzelf om met deze schokkende gebeurtenissen? Geven we er voldoende aandacht aan waardoor ze goed verwerkt kunnen worden? Of vegen we de ervaringen iets te gemakkelijk onder de mat en gaan we over tot de orde van de dag, dit vanuit de redenering dat het tot ‘het risico van het vak’ behoort of dat ‘het allemaal wel meevalt’? En hoe geven we aandacht aan collega’s die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt? Geven we hen voldoende erkenning en aandacht na het meemaken van de schokkende gebeurtenis? En hoe zit het met de organisatie waarin we werken: biedt deze voldoende ondersteuning en zorg voor professionals?

  Na het meemaken van schokkende gebeurtenissen door professionals is passende ondersteuning en zorg noodzakelijk. Dit draagt bij aan voorkoming of vermindering van trauma dat door de schokkende gebeurtenis kan zijn opgelopen. Het is dan wel belangrijk dat de impact van de traumatische gebeurtenis erkenning krijgt, zowel van de persoon zelf die het heeft meegemaakt, als van de personen in diens omgeving. Een sfeer van ontkenning en taboe draagt juist bij aan verdere verergering van onveiligheid en de onmogelijkheid het eventuele trauma goed te verwerken. Uitval door ziekte kan er het directe gevolg van zijn!

  Tijdens dit EVENT wordt er via lezingen en workshops erkenning gegeven aan schokkende gebeurtenissen en trauma-gerelateerde klachten door deze juist uit de taboesfeer te halen. Je gaat met elkaar in gesprek waarbij ervaringen gedeeld kunnen worden. Je doet verder kennis en vaardigheden op waar je direct mee aan de slag kan!

  Ben jij werkzaam in de zorg, welzijn of dienstverlening en zie je herkenning in het bovenstaande verhaal? Bezoek dan dit EVENT!

 • Programma ▲▼

  Het definitieve programma verschijnt in december op deze website.

 • Accreditatie ▲▼

  Accreditatie wordt aangevraagd bij:
  - Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals
  - Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register
  - Registerplein

Neem contact op

Volg Miranda

Neem contact op

Volg Miranda

My Image